sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Kiillotuskoulutus

1.6.2016

Jiihaa, kaikenlaista hiontaa ja kiillotusta on tullut harrasteltua, mutta nyt päästiin aiheeseen tutustumaan opastuksen kera. Koululle oli toimitettu maalattuja petilevyjä, joihin sitten oli tehty eriasteisia naarmuja, noita peltilevyjä sitten hieroimme eri karkeuksisilla hiomapapereilla, ja lopuksi hiontatahnoilla sekä kiillotusvahoilla. Että oli mukavaa..
Uutta aiheessa oli erot hiomapareiden karkeuksien välillä. Eri valmistajien hiomapapereita ei pidä sekoittaa prosessiin kun  halutaan edellisen karkeuden jättämät naarmut varmuudella pois hiottaessa seuraavalla karkeudella. lmeisesti valmistajien standardeissa on eroja jolloin toisen valmistajan hienompi paperi saattaa aiheuttaa toisen valmistajan edellisellä karkeudella hiottuun pintaan vielä naarmuja.
Eli käytä aina saman valmistajan papereita työn alusta loppuun.

Hannu hioo ja Jari opastaa. Näillä eväillä oppilaat pääsivät itse hiomaan taitojaan.



3M: setti naarmujen esikäsittelyyn, Näillä on helppo loiventaa naarmujen reunat, ja miksei myös valumat, jos sellaisia on syntynyt:


Syvimpien naarmujen reunamien käsittelyn jälkeen työstimme levyjä ensin epäkeskon avulla ja lopuksi käsin vesisä hioen. Hiottavia pintoja ja papereita on myös huuhdeltava hiontajäämistä jatkuvasti jottei hiontajäämät aiheuta uusia naarmuja:


Kun naarmut oli silmämääräisesti saatu poistettua siirryttiin koneellisesti hiomaan tahnalla, ja edelleen kiillotusaineilla. Huolimattomasti tehty käsinhionta paljastuu nopeasti kun kiillotusta aletaan suorittamaan. Tällöin ei auta kuin arvioida vielä jäljellä olevien naarmujen syvyys ja aloittaa hionta uudestaan karkeammalla, siirtyen jälleen portaittain kiillotus vaiheeseen. Ja tämä uudestaan kunnes on tyvtyväinen lopputulokseen, edellyttäen ettei ole hionut maalia puhki ennen tätä...
Eli huomiotavaa on että maalikerros  on riittävän paksu hiomiseen, eikä naarmut ole pellissä asti. Lisäksi koneellisessa hionnassa/kiillotuksessa on katsottava ettei hiottava pinta ylikuumene.



Yhteenvetona voi sanoa että puuha on työlästä, mutta lopputulos palkitsee tekijänsä. Nyt kiillotetut pellit, lappeellaan pöydällä työstettävänä, olivat aika helppo kohde. Työn vaikeutta lisää huomattavasti kun tehdään autossa kiinni oleviin osiin, joissa usein on muotoja ja kanttauksia moneen suuntaa, ja vieressä varottavia pintoja. Monessa tapauksessa voidaan kuitenkin säästyä auton ylimaalaukselta ja saada vanhasta maalipinnasta lähes uuden veroinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti