maanantai 7. joulukuuta 2015

Väliprojekti

Koulutuksen lähipäivien ja työn välillä kun on hyvin aikaa iltaisin harrastella, tein pienen väliharjoituksen. Nykyinen työnkuvani kun sisältää enemmän tietokoneen naputtelua maalaamisen sijaan, ei päivittäin tule mahdollisuutta ruiskuun tarttua.
Ruiskumaalauksesta aiempaa kokemusta oli yhden polttoainesäiliön maalauksen verran, ja siitäkin oli vierähtänyt useampi vuosi. Harjoituksen kohteeksi  löytyi imelän oranssi kampaamopöytä.



Aikoinaan  hankkimani Central pneumaticin 1,4 mm suuttimella, öljynerottimella ja paineensäätimellä varustettu halppis ruisku oli tuolloin tankkia maalatessa ajanut asiansa, ja toivoin sen olevan toimintakunnossa pitkähköstä käyttämättömyydestä huolimatta.


Maaliksi valikoitui olosuhteiden vaikutuksesta työkonemaali, ksyleenipohjainen 1k, kiiltoasteeltaan melkoisen himmeä musta. Hyvissä ajoin, ennen pohjatöiden aloittamista testasin sekä ksyleenin, että tinnerin vaikutusta maalattavaan pintaan joka ei reagoinut juurikaan kumpaankaan. Näin uskoin turvallisin mielin voivani ruiskuttaa maalin purkamani pöydän osiin, ilman pelkoa että vanha maali reagoisi epätoivotusti uuden alla.


Pohjien karhennus alkoi käsin 280 karkeuksisella karhunkielellä, totesin kuitenkin melko pian tarvitsevani  koneellista apua, ja suurimmalta osin hionkin pohjat lopulta 150mm paineilmaepäkeskoa ja 320 karkeuksisia laikkoja käyttäen. Huomaa kuvasa näkyvä imuriliitäntä hiomakoneessa, jonka lisäksi työssä on syytä käyttää (sekä maalatessa, että hiottaessa) oikeanlaisia hengityssuojaimia. Itselläni käytössä oli 3M:n kaasuille, liuotinhöyryille, sekä pienhiukkasille soveltuva suojain


Pohjien hiomisen jälkeen oli vuorossa suojaaminen, jonka avulla olin jo hiontavaiheessa suunnitellut tekeväni rajauksia maalaukseen siten, että alkuperäistä variä jäisi pöydän sisäosiin luoden näyttävän kontrastin himmeän mustan ja kiiltävän oranssin välille.




Suojaamis työ itsessään on tärkeää suorittaa huolella, joka näin ollen saattaa olla hyvinkin aikaa vievää puuhaa, itselläni käytössä olleet maalarinteippi ja jäykähkö pahvi eivät varmasti ole ihanteellisimmat suojaustarvikkeet. Arvelenkin alan tarvikkeita myyviltä liikkeiltä löytyvän touhuun esim. kaarevien pintojen rajaamiseen paremmin soveltuvaa teippiä.
Tein suojaukset maalaamon puolella ja lopuksi pyyhkäisin maalattavat osat tinnerillä.

Seuraavaksi olikin aika perehtyä käyttöturva tiedotteisiin, sekä tuotteiden käyttötietoihin. Mustan 1k maalin ohensin ksyleenillä alkuun n:30% jolloin maalin juoksevuus mittatikkua pitkin oli seuraavanlainen:https://photos.google.com/photo/AF1QipN6E7OaCSZDMWK13Zd9xL8JDfJqgLLcpzXqcMpU



Nyt alettin päästä lähelle itse asiaa. Säädin paineen ruiskulle siten, että mittari näytää n.2,5baria kun liipasinta vetää, niin että ilma alkaa virrata ruiskun läpi. (tähän paineasetukseen päädyin netti keskusteluista tekemäni yhteenvedon pohjalta). Ruiskun säätöjä testasin ensin alkuun tyhjän tinneripurkin kylkeen, ja vaikken viuhkaa onnistunut säätämään mieleisekseni, päätin alkaa ruiskuttamaan maalattavia kappaleita, ja jatkaa säätämistä samalla. Hetken maalattuani totesin että nyt ei säätäminen tuota haluttua tulosta, vaan jokin muu on pielessä. Olisipa vain tiennyt mikä. Maali tuli ruiskusta ulos suurina pisaroina, ja ensimmäinen ajatus oli ohentaa lisää jonka teinkin, mutta lisäohennus ei tuottanut toivottua tulosta vaan onnistuin lisäohennuksen tuloksena jopa valuttamaan maalia osin. Onneksi olin aloittanut maalaamisen piiloon jääviltä, vähemmän kriittisiltä osilta.


Ei auttanut kuin harjoitella lisää tinneripurkin kylkeen, ja pian tajusinkin alunperin säätämäni ilmanpaineen 2,5 bar olevan syyllinen nyt jo voimakkasti ohennetun maalin pisaroitumiseen. Lisää painetta 3,5 bar, ja alkoi maali tulla ulos pistoolista  toivotunlaisena.
Seuravanlaista jälkeä sain näillä säädöillä ja laitteilla aikaan. Appelsiinimaisuutta heti ruiskutuksen jälkeen oli havaittavissa, mikä kuivuttuaan hävisi käytännössä täysin.


Maalia ruiskutin hieman yli puoli litraa ja ohenninta joukossa oli lopulta lähes saman verran.




Maalille ominainen samettimainen himmeys tuli esiin maalin kuivuttua.


Enää oli edessä työvälineiden puhdistus. Ruiskun purin ja tinnerilla pesin, jonka jälkeen jätin osat vielä tinneriastiaan hetkeksi likoamaan.

Lopuksi jätin osat kuivumaan viikon ajaksi, kuivamisen jälkeen kasattuna pöytä näyttää tältä.



Nyt on siis ruiskumalaamista kokeiltu, ja ehkä näin ollen  helpompi omaksua asioita tulevilla lähiopetuspäivillä.







https://photos.google.com/photo/AF1QipN6E7OaCSZDMWK13Zd9xL8JDfJqgLLcpzXqcMpU

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Pintakäsittelyalan seminaari


12.11.2015 
Suurin odotuksin lähdin jälleen Hämeenlinnaan mielenkiintoiselta vaikuttavaan seminaariin, johon alalla toimivia ammattilaisia oli tullut esitelmöimään useammasta yrityksestä.

Jari Välkkynen avasi seminaarin, jonka jälkeen vauhtiin pääsi Ponsse oyj:n Hannu Tarvainen.
Hannun Esitelmä keskittyi terästyöasteen vaikutuksesta pintakäsittelyn kestävyyteen, ja eri kuvasarjoista, sekä suolasuihku ja vetokoe testien esittelystä kävi hyvin ilmi millaiset vaatimukset teollisuuden komponenttien suojaukseen on olemassa, sekä miten  pintakäsittelyn kestävyys vaatimukset eivät täyty, ellei terästyöaste läpäise niille asetettuja vaatimuksia.
Lyhyesti todettakoon, ettei parhaatkaan pinnoitukset/ruosteenestokäsittelyt riitä saavuttamaan vaadittua tasoa, ellei terästyöasteen vaatimukset täyty.

Seuraavaksi puheenvuorossa oli Tikkurilan Juha Kilpinen.
Juha esitteli korroosionestomaalauksen standardit, ilmastorasitusluokat, sekä maalausjärjestelmiä eri ilmastoraitusluokkiin. Standardien viidakko oli kaikkiaan niin laaja ettei, siitä yhden esitelmän aikana montaa standardia mieleen jäänyt. Päällimäisenä mieleen painui tieto siitä, kuinka tarkkaan eri rasitusluokat on määritelty, samoin kuin ruosteenesto-ominaisuudet, jolloin standardeja seuraten on mahdollista tehdä kestäviä kustannus arvioita, ja myöntää tehdyille töille takuu. Myös kävi ilmi että esim rasitusluokkien arvioinnilla voidaan päästä merkittäviin kustannussäästöihin, vaativampien rasitusluokkien maalit kun ovat huomattavasti kalliimpia alhaisten rasitusluokkien vastaaviin verraten. Kustannus säästöt tulevat esille erityisesti teollisuuden suurissa töissä/suurissa kappalemäärissä. Sen sijaan esim. automaalauksessa maalausjärjestelmien arvioiminen pelkästään rasitusluokkien varjossa ei liene kustannusten kannalta keskeistä.

Juhan jälkeen esitteli Teknoksen Niko Skytten jauhemaalausmenetelmiä.
Jauhemaalaus, lähinnä teollisuudessa laajemmin käytettävä menetelmä, on itselleni malausmenetelmistä tuntemattomin, eikä todennäköisesti tule työnkuvassani vastaan tulevaisuudessakaan. Mieleen jääneet, esitelmän aikana esiin nousseet kysymykset koskivat lämmönkestävien jauhemaalien päällemaalausta/kuumankestoa, josta ei tuntunut olevan aivan tarkaa tietoa saatavilla. Jauhemaalausmenetelmien etu lienee suurten kappalemäärien nopeampi läpimenoaika verraten märkämaalaukseen, sekä vähäinen hukkamateriaali. Pinnan rasituskestävyys ilmeisesti myös peittoaa monet märkämaalaustekniikat.

Nikon jälkeen esitelmöi Chemetallin Jouko Salonen.
Joukon aihepiiri koski kemiallista metallien käsittelyä, joka usein myös erinäisissä kahvipöytäkeskusteluissa on esille noussut. Esityksen aikana Kemiallisen käsittelyn edut, sekä aiheeseen liittyvät vaikeudet tulivat hyvin esille, ja esityksen jälkeen useammatkin kuuntelijoista kävivät aiheesta vielä lisää kyselemässä.
Teollisuudessa kemialliset käsittelyt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, ja näillä käsittelyillä saavutetaankin muihin vaihtoehtoihin nähden ylivoimainen puhdistus/ruosteenestokäsittely.
Ongelma on siinä, että ks käsittelyjä kyetään tekemään järkevästi vain suurille tuotantomäärille, jolloin voidaan rakentaa käsittelylaitos vain tiettyä tuotetta varten. Yksityisen on aika mahdoton Suomessa, jo lainsäädännön/kustannusten puitteissa moisiin käsittelyihin ryhtyä, ja vaikka kemiallista puhdistusta pystyisikin jossain määrin toteuttamaan, nousisi ongelmaksi kemiallisesti käsiteltyjen kappaleiden neutralisointi ja ruostesuojaus.
Kemiallisesti puhdistetut metallipinnat alkavat välittömasti ruostumaan, jolloin puhdistusaineet tulisi saada neutralisoitua välittömästi ja tämän jälkeen olisi suoritettava ruostesuojaukset. Ilman tähän tarkoitukseen soveltuvia neutralisointi altaita, sekä altaita joissa ruostesuojaukset voidaan suorittaa kemiallisesti tai sähkön avulla, menisi koko puhdistusprosessi hukkaan. 
Tämän tyyppisiä kokonaisvaltaisia käsittelylaitoksia löytyy esim. autotehtaista, ja joitain yksityisiä yrityksiä  mm.Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ei kuitenkaan esim. Suomessa.

Joukon jälkeen yleisön eteen asteli Summa Ry:n puheenjohtaja Martti Kukkonen.
Martti esitteli Summan, (Suomen tuotemaalaustekninen yhdistys, perustettu 1991)  toimintaa. Yhdistys on perustettu ajamaan tekniseen pintakäsittelyprosessiin liityviä asioita, ja tuottaa jäsenilleen aiheesta matriaalia, järjestää yrityskäyntejä sekä seminaareja ja kerää tietoa sekä yhdistyksen jasenistä, että jakaa sitä jasenille. Eli ydin asia on koota alan voimavarat Suomessa yhteen.

Tilaisuuden lopuksi Jari esitteli uudet pintakäsittelymestarit, sekä jakoi palkinnot digiamis-kilpailun voittajatiimille.

Onnittelut voittajatiimille, sekä uusille pintakäsittelymestareille!

Pohdintaa ja peltitöitä

Itsenäisyyspäivän lomassa, kun ei  kutsua linnaan ollut sittenkään saapunut, oli hyvä hetki päivittää viimeisiä tapahtumia tänne.

11.11.2015
Aikuiskoulutuksen lähipäiville opettajamme, Jari Välkkynen oli jakanut meidät opiskelijat ryhmiin sekä antanut tehtävät, joista keskuteltiin ja etsittiin vastauksia. Ryhmällemme (Heidi, Riku, Tommi ja allekirjoittanut) oli annettu tehtäväksi tutkia syitä mitkä vaikuttavat maalin huonoon tarttumiseen.
Saimmekin koottua melko kattavan selvityksen em. kysymykseen.

Esimerkiksi seuraavia kohtia tuli esille aiheen pohdinnassa:

-Vääränlaiset työmenetelmät pohjatöissä.(esim.väärät hiontakarkeudet, sekä väärät puhdistustuotteet).
- Maalaustuotteisiin päätyneistä epäpuhtauksista johtuva saastuminen, tai vääränlaiset, väärin säilytetyt ja vanhentuneet tuotteet.
-Jauhemaalauksessa puutteellinen maadoitus maalattavissa kappaleissa.
-Vialliset/likaiset työkalut.
-Työntekijän huolimattomuus.
-Laiminlyödyt maalaustuotteiden valmistajan ohjeet.

Iltapäiväksi lähdimme tekemään käytännön  harjoitustöitä, joka ryhmämme kohdalla tarkoitti jälleen kittausharjoituksia. Koska osa meistä oli aiemmilla lähipäivillä jo tehnyt  kyseisiä harjoituksia hajotettiin ryhmämme eri tehtäviin, jolloin itse sain tehtäväksi oikoa koululla harjoituskohteena olleen Renault henkilauton vasemman takakyljen.
Tehtävää varten oli käytettävissä koululle hankittu nyppäri/kuumien anto laite, joka oli hankinnan jälkeen jostain syystä jäänyt nurkkaan käyttämättömänä seisomaan.

http://www.ims-welding.com/pdf/manual/uk/036086.pdf


Mielestäni todella hieno laite, ja ehdottoman kätevä oikomistöihin. (toki tehokas hyödyntäminen vaatii enemmän kokemusta, kuin nyt ehti karttumaan iltapäivän aikana)

Opettaja Hannu Walzerilla oli kokemusta vastaavan laitteen käytöstä ja hänen esimerkillä/ohjeistuksellä lähti oikomistyö käyntiin.
Loppupäivän  nypin/lämmittelin eri tekniikoilla peltiä lähemmäksi alkuperäistä muotoaan.

Työtä tehdessä, kuten myös autokorin hitsaustöissä on erityisesti huolehdittava ettei auton sisäosissa olevat eristeet/suojamaalit syty palamaan, ja huolehdittava että, kuumennuksesta aiheutuvat kaasut saadaan poistettua kunnollisella ilmanvaihdolla/imureilla korjaamotiloista



Peltien oikominen sinällään ei kuulu varsinaiseen automaalarin koulutukseen, mutta mielestäni on hyvä olla ainakin jollain lailla käsitystä siitä, millä keinoin saadaan aikaan pohjat, johon ilman ylenmääräistä kerrosta kittiä on mahdollista maalata.

On kuitenkin hyvä huomioida, ettei oikotietä onneen ole tässäkään kohtaa olemassa. Eli, oikomistyö, hyvien laitteiden lisäksi on pitkälle kiinni niitä käyttävistä käsistä.
Työssä olisi ollut erittäin tärkeänä apuvälineenä, nyt puuttuneet peltisepän vasarat ja vastimet. Esimerkiksi tuollaisia:
http://www.torafors.com/peltitystksitykalut.htm

torstai 3. joulukuuta 2015

Opiskelujen aloitus

Ajatus pintakäsittelijän/automaalarin koulutuksesta lähti siitä kun työpaikalleni (maansiirtokaluston huolto/korjaus) hankittiin maalauskammio. Aiemmasta kokemuksestani autoalan työelämässä/alan koulutuksista, oli itselläni jo melko kattava kokonaisuus, mutta maalaus kokemus puuttui lähes täysin. Nyt asiaan tuli mahdollisuus hakea muutosta ammattiopisto Tavastian, sekä oman työnantajani avustuksella.
Itseäni kiinnostaa opiskella, ja siten saada mahdollisimman paljon ammattimaista näkemystä ja kokemusta automaalauksesta, jota voin todella hyödyntää työelämän haasteissa, ilman että asioita täytyisi mutu-tuntumalla harjoitella.

4.11.2015
Tie vie Hämeenlinnaan ja tietopaketti opiskelun aloittamiseksi saatiin tuon päivän aikana. Avattuamme itsellemme vielä blogit, oltiin valmiit siihen, miksi olimme paikan päälle tulleet. Tutustuminen autoalan, itselleni osin jopa mystisimpään osa-alueeseen, automaalarin ammattiin saattoi alkaa.

5.11.2015
Päivän agenda oli kittausharjoitukset, joita aloimme tehdä, heti sopivien haalareiden ym. suojavarusteiden löydyttyä.
Saatesanoin, tuosta peltiä, moukaroikaa kasaan ja kitatkaa lähti harjoitukset käyntiin.
3 hengen aikuisopiskelyryhmässä aloimme kittaamaan(professional 2200 universal) lommoisia roskiksen kansia suoraksi, toistemme työtapoja samalla seuraten.
Joitakin kittikerroksia muovattuamme, sekä peltilastaa, että kumilastaa käyttäen, ja välillä kuivuneita kittikerroksia hioen (paineilmakäyttöinen epäkesko 180/120 karkeuksisilla laikoilla), näytti opettaja merkkaushiilen käytön muotojen hakemisen apuna, sekä käsituella hiomista.
Erilaisista kiteistä ja niiden ominaisuuksista käytiin vielä teoriaa läpi päivän päätteeksi.

Kittityyppejä joita  automaalin pohjina käytetään löytyy mm. seuraavia:
-Polyesterikitit
-Lasikuitukitit
-Metallikitit
-Hiilikuitukitit

Lasikuitu, metalli ja hiilikuitukitit vaikuttavat puolustavan paikkaansa ainoastaan, kun kitattava pohja jostain syystä elää käytössä voimakkaasti (esim. muovit), tai vaatii muuten paksumpaa kittausta haluttujen muotojen saavutamiseksi.

Polyesterikitit vaikuttaa olevan yleisimmin käytetty autokorien pohjatöissä, joissa lähtökohta on pyrkiä mahdollisimman suoraan pelipintaan, ja ainoastaa viimeistelyoikomiset tehdään helppo työstöisellä polyesterikitillä.
Lisäksi tarjolla on erilaisia ruiskukittejä, joilla mahdollistetaan mm. suurempien pinta-alojen kittaukset.

Huomion arvoista on, että käytännössä kitit levitetään usein puhtaille peltipinnoille, maalamoiden aikatauluista johtuen. Pohjamaalien maalaminen alle, pidentäisi läpimenoaikaa huomattavasti. Ruostesuojauksen näkökulmasta, jos aika ei olisi rajoittava tekiä, suotavaa olisi kittaukset tehdä laadukkaiden ruosteenestomaalien päälle.
Kittaus ja pohjamaalijärjestys ei nykyaikaisilla/oikeilla tuotteilla, uudehkojen autojen peltipinnoilla nouse ongelmaksi, sen sijaan esim. entisöitäessä iäkkäämpiä kulkuneuvoja, voi asialla olla jo merkitystä, joka tulee huomioida.

Kiteistä, eri ominaisuuksia tuntuu kuitenkin löytyvän, lähes yhtä paljon kuin on valmistajia. Joten paras varmasti valita ammattilaisten suosittelemia tuotteita, kulloiseenkin käyttötarkoitukseen, ellei itse omaa joko pitkää kokemusta, suurta kittivarastoa tai ylimääräistä aikaa.