tiistai 11. tammikuuta 2022

CORVETTE

 Lähipäivät viikolla 47 sisälsivät suurimmaksi osaksi sikkikoneharjoituksia, joskin mukaan mahtui myös aikaisempien projektien viimeistelyä aiemmin opettelemillamme tekniikoilla.

Corvetten työstäminen aloitettiin leikkaamalla 1mm. DC04 pellistä kappaleet mallin mukaan. Pellin muotoilu aloitettiin englanninpyörällä, tekemällä lokareiden ja kylkisyvennyksen muodot. Tämän jälkeen valmiiksi piirrotettuihin linjoihin muotoiltiin sikki koneella ensin pyörän kaaret jonka jälkeen jatkettiin oviaukkojen ja muiden linjoihin kuuluvien urien ajaminen. Viimeiseksi vasaroitiin etulokasuojan ja kylki syvennyksen välinen alue "ylös" kylkilinjaan ja tasoiteltiin vasartamalla ensin hiekkasäkkiä vasten ja lopulta erilaisilla tuurnilla vastaamaan haluamaamme muotoa. Pinnan viimeistelyä jatkettiin edelleen vasaroimalla pintaa suoraksi ennen lopullista kiillotusta. Sikkikoneen käyttömahdollisuudet osoittautuivat pian hyvinkin monipuolisiksi. Taitavissa käsissä ja hyvällä mielikuvituksella saa sikkikoneen avulla aikaiseksi moninaisia muotoja. Erimuotoisia rullia hyödyntämällä ja rullien asemaa/painovoimaa säätämällä sikkikonetta voidaan käyttää aina, erilaisten urien valmistuksesta, pellin taivutustekniikoihin. Esim. kanttikoneeseen verrattuna antaa sikkikone mahdollisuuden vaikkapa kaarevaan muotoon kanttausta tehtäessä, mikä ei kanttauskoneella onnistu. Sikkikoneita löytyy markkinoilta aina käsikäyttöisistä jalkapolkimella ohjattaviin sähkökäyttöisiin. Sähkökäyttöisen vapauttaessa peltivelhon molemmat kädet työstettävän kappaleen käsittelyyn ja näin mahdollistaen nopeamman ja tarkemman työskentelyn, ovat ne hankintahinnaltaan huomattavasti arvokkaampia kuin käsin käytettävät. Myös erilaiset kitasyvyydet sekä laitteiden lujuudelliset rakenteet ovat seikkoja jotka on syytä huomioida sikkikonetta hankittaessa. Moni onkin päätynyt valmistamaan sikkikoneensa itse, tai hankkimaan halven perusmallin jota on sitten tarpeen mukaan vahvistettu ja modifioitu. Kuten olen saanut huomata opiskelun edetessä, niin sikkikoneen käytössä, kuin muussakin pellin muokkauksessa tärkeimmät työvälineet ovat velhon kädet ja kärsivällisyys. Alla kuvia työvaiheista:



































Corveten jälkeen opiskelimme langan laiton peltireunan vahvikkeeksi. Tätä työtapaa opiskeltiin sekä sikkikoneen avulla, että vasaralla tehden. Vahvikelangan asennus tapahtuu yksinkertaisuudessaan siten, että vahvistettavan pellin reuna käännetään vahvikelangan ympärille.  Työssä käytimme sikkikonetta sekä pellin reunan kanttaamiseen, että urarullalla alkuun vasaralla käännetyn reunan lopulliseen siistimiseen (mankeloimiseen  tiiviisti langan päälle). Alla muutama kuva selventämään prosessia.


Kanttaus sikkikoneella on tehtävä useammassa vaiheessa, hiljalleen taivuttaen pellin reunaa haluttuun kulmaan. Liian nopealla kertataivutuksella voima kohdistuisi myös "pintapeltiin" ja aiheuttaisi ei toivottua muodon muutosta.


Toiseen kappaleeseen teimme kanttauksen vasaroimalla. Kanttaus tulee mitoittaa oikein langan paksuuteen nähden, jolloin kantattureunaa riittää kääntymään koko langan ympäri, muttei kuitenkaan jää pitkäksi, jolloin ylimääräistä materiaalia ei saisi muotoiltua nätisti langan ympärille.
 

Sopiva pituus kanttaukselle on 2,5~2,7 X langan vahvuus, tapauksessamme 8mm.




Toisen kanttauksen vasaroimme langanpäälle loppuun saakka.

Ja toisen viimeistelimme sikkikoneella.


Sikkikoneen erilaisten pyörien käyttötavoista/kohteista löytyy mm.youtubesta paljon esimerkkejä. Alla yksi aihetta kuvaava video:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti